Proč vzniká stres z jídla?

11. července 2018 - 17:07
IMG-0449.JPG-1-365x365.jpg

Jídlo nás ovládá a vyčítáme si každé špatné rozhodnutí, které ve stravě uděláte. Znáte to?

Možné důvody

Máte nastavené vysoké cíle

Chcete se například stravovat každý den ideálně a zhubnout co nejrychleji. V případě, že si některý den dáte něco mimo váš plán, tak se potom začnete linčovat. A když uděláte více chyb, myslíte si, že je to ztracené. Pokaždé když si vzpomenete, že jste nezvládli váš cíl, zžírá vás svědomí a máte z jídla negativní pocit.

Rada: Stanovte si přiměřený cíl. Za prvé menší váhový úbytek. Za druhé se zaměřte na pár změn ve vašem jídelníčku a za ty se chvalte. Postupně přidávejte další změny.

Hubnutí není vaše priorita

Vyhodnotíte, že potřebujete hubnout z nějakého důvodu. Dostanete se tím do spirály tlaku, protože zjistíte, že vás to nebaví a je to strašně náročné. A že jsou jiné povinnosti, které nepočkají a jsou důležitější než přemýšlení o tom, co si připravit k jídlu. Pokud by to pro vás bylo opravdu důležité, tak hledáte cestu, jak to zvládnout.

Rada: Napište si na papír 10 vašich aktuálních priorit. Kde je hubnutí? Pokud je mezi prvními třemi, tak máte ,,skoro” vyhráno. Pokud se nachází níže, tak přeformulujte cíl např. na: udržení váhy, zdravější strava, jeden nový návyk týdně, nebo menší váhový úbytek za delší dobu.

Dieta je příliš přísná

Jídelní plán který si vyberete, je extrémní a jednostranný. Začnete ho doržovat a za pár dní vidíte, že je to mimo vaše organizační schopnosti. Máte chutě, málo energie a výkyvy nálad. Stravování se stává stresovou záležitostí.

Rada: Vyhněte se extrémům. Stejně se potom vrátíte k vašim původním zvykům. Nechte si jídelníček sestavit odborníkem, který má vystudovanou školu nutričního terapeuta a ví, co vaše tělo potřebuje. Specialista zohlední i váš denní režim. Nové stravování pro vás vnímáno kladně.

Svůj nový cíl s nikým neprobíráte

Dám vám jiný příklad. Třeba práci. K novému zaměstnání potřebujete udělat spoustu kroků. Říct o tom rodině, nebo kamarádům. Začít plánovat kdy odejít, jaké jsou možnosti a začít hledat práci. Své emoce v průběhu přestupu probíráte s ostatními. Celý proces je potom snadnější. Díky komunikaci s ostatními si srovnáte myšlenky, ostatní vás podpoří a odbouráte tím strach ze změny. Pokud si hubnutí necháváte jen pro sebe, tak na sebe vyvíjíte vysoký tlak a strava pro vás bude soupeř.

Rada: Za mě asi zásadní věc. Poproste o pomoc své okolí, abyste svou novou stravu rozebírali. Vyberte si někoho, kdo k tomuto tématu má kladný vztah, aby vás dokázal i podpořit. Nikdo vás nenapadá? Investujte do svého kouče. Tato investice se vám vyplatí. V DIET COACH jsou hlavním principem pravidelné online konzultace, které lidem pomáhají k překonání překážek, zlepšení vztahu k jídlu a získání motivace k lepším výsledkům. Na konci programu klient chápe, že nové stravování není tak složité a to, že si občas něco dá navíc, si nemusí vyčítat.

Málo informací

Pouštíte se po hlavě do něčeho, o čem vlastně nemáte páru. Co třeba naučit se cizý jazyk? K téhle dovednosti musíte pilně studovat časy a slovíčka. Pokud tomu nevěnujete dostatek času, tak to v praxi nedopadne dobře. A stejné je to s jídlem. Vím, že si dnes na googlu dokážete najít spoustu informací, ale ruku na srdce, porozumíte díky tomu co je pro vás ideální a proč? Dokážete potom sami praktikovat rady z googlu a trvale zhubnout?

Rada: Nejprve si nechte sestavit jídelní plán. Buďte zvídaví! Ptejte se na příjem energie, živin a kde se vyskytují v jídle. Pravidelně si svůj jídelní plán zapisujte a učte se za pochodu praxí. Za nějakou dobu k vám nové stravovací návyky přirostou a bude to pro vás denní rutina bez stresu.

Hodně štěstí

instagram @dietcoach3

comments powered by Disqus

Spolupráce

Kromě individuálních konzultací spolupracuji na mnoha zajímavých projektech. Pravidelně publikuji články, spolupodílela jsem se na přípravě pořadu Skvěle v těle a byla jsem pozvána do pořadu Sama doma. V časopisech se můžete dočíst o proměnách mých klientů. Poslední článek vyšel v Marianne.